tisdag 29 juli 2008

Karibien, "Jack Sparrows" hemtrakter.

Isla del Baru och Isla del Rosario, två av den Karibiska övärldens pärlor.

Colombia har kust utmed Karibien i nordöst och utanför Cartagena ligger ett tjugotal öar och man bör inte missa en tur ut dit.

Den största ön heter Isla del Baru och till dess nordliga del begav vi oss en tidig morgon. Resan med båt tog ca en timme och vi möttes av hotellets ägare Juan Jose, som också jobbar som dykinstruktör. En utbildning för dykarlicens inklusive helpension kostar ca 3000 Skr.

Efter det att vi installerat oss på rummen och bekantat oss med omgivningen tog Juan med oss till det stora akvariet på Isla del Rosario. Vi såg en skön Delfinshow och guidades runt i akvariet, de födde bl.a. upp rev- och tigerhajar som sedan placerades ut i havet. Många fiskare dödar haj i onödan, så denna utplantering är nödvändig för att bibehålla balansen i havsmiljön. Det finns även en möjlighet för de som önskar att bada och simma med Delfinerna.

Efter besöket på akvariet åt vi lite Hummer och fick sedan en rundtur med båt till de olika öarna. Hela området är naturreservat och fiskeförbud m.m. råder, däremot är det fritt att dyka, snorkla och njuta visuellt av det Karibiska havets alla gåvor. Att dyka bland reven som omger öarna är verkligen en upplevelse och vattnet är kristallklart.




Reven täcker stora områden runt öarna och det bildas därför aldrig så stora vågor att de slår sönder öarna, dess bebyggelse m.m. och man såg ofta hus även på små öar och invid stränderna.

Vi fick också en rundtur i mangroverskogarna som täcker en stor del av Isla de Baru innan vi återvände till hotellet.



Att ta en tur i kanot genom mangroverträsken om natten när vattnet vid varje paddeltag lystes upp av enorma mängder självlysande plankton är en sagolik upplevelse.

Vi bjöds på en utsökt middag där huvudrätten var Barracuda, en rovfisk med utmärkt smak som Juan harpunerat natten innan någon sjömil utanför reservatsgränsen.



Jag fick omedelbart en vän och följeslagare på ön, han var med nästan överallt, när jag badade, snorklade och promenerade längst öns milslånga vita sandstränder, Borracho (namnet betyder ”fyllot” på spanska), en mycket trevlig hund.




Öns djurliv var inte så intensivt om man bortser från alla fåglar och havslevande djur, där fanns inga ormar och väldigt få insekter, vindarna blåste bort moskiterna. Vi såg däremot en hel del fjärilar, oerhört vackra sådana och stora som sparvar. Men jag mötte och plockade bl.a upp en del djur när jag "snorklade"...det var inte alla som gillade mig, denna eremitkräfta blev riktigt sur och försökte stjäla ett finger av mig.

Andra var fredligare.

Natten är lång i Karibien, ca tolv timmar mörker, men natthimmlen är fantastisk, man ser alla stjärnor och man sov gott även i en hängmatta under bar himmel, med vågornas, fåglarnas rogivande bakgrundsmusik.

Solnedgångarna och soluppgångarna var en skönhetsupplevelse och jag hade inte blivit speciellt förvånad om ”Jack Sparrow” dykt upp med ett galet, härligt leende och en flaska rom.

Mvh Thomas.








Inga kommentarer: