söndag 27 juli 2008

Lite om Colombias vackra små bergsbyar m.m.


Under resan med bil till Villa de Leyva besökte vi bl.a. Ráquira, en i Colombia mycket känd hantverksby specialiserad på keramik och textil. En stad värd ett besök.



Santiago Peláez, ovan ser ni honom bära sin cykel efter en utflyckt på ön Isla de Baru, var vår guide på resan till Villa de Leyva. Han var delägare i resebolaget Kajuyali, specialiserade på äventyrs- och upplevelseresor. Santiago tog ledigt några dagar och guidade oss genom Boyacá distriktet norr om Bogotá.
Vi besökte bl.a. hans morfars hemby Cucunuba. Vi åt mycket fina maträtter och njöt av det stilla lunket i denna typiska bergsby.




Jag köpte en mycket vacker traditionell Poncho i denna by. Ponchon är ett vackert handvävt stycke kultur, materialet är alpackaull av finaste kvalité. Skön att ha på sig en kylig svensk höstkväll.
Alpackans ull sticks inte som fårull och är otroligt varm, 30% varmare än den finaste fårullen från Merinofåret. Ulltypen är också mycket stark och lätt. Alpackaullen har också ett brett färgspektrum, det finns 22 basfärger, från rent svart, vitt, grått och brunt, med totalt ca 250 nyanser.

Alpackan var oerhört viktig för Andernas indiankulturer, men utrotades nästan helt av spanjorerna. Det fanns ca 90 miljoner Alpackor när spanjorerna kom. Idag är aveln framgångsrik och Alpackan hålls nu som husdjur på många håll i världen p.g.a. sin fina ull. Det är också ett vackert och fredligt djur.

Inga kommentarer: